Nieuws uit 12. februari 2021

Nog steeds veel verborgen Emotet malware infecties, ondanks ontmanteling servers

Eind januari werd aangekondigd dat een internationale politieoperatie de servers achter de agressieve malware Emotet had ontmanteld. Emotet is een modulaire malwarefamilie die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mailclients steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. Hoewel de malware, dankzij de politieoperatie, niet langer actief is op computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd zullen bedrijven waakzaam moeten blijven voor verborgen malware samples. Dit blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense.

Volgens onderzoekers, van de innovatieve pionier op het gebied van IT-beveiliging, is Emotet nog steeds gevaarlijk omdat er verborgen samples in omloop zijn die cybercriminelen kunnen gebruiken om andere malware, zoals Trickbot of Qbot, te installeren. Dergelijke malware wordt meestal gebruikt voor ransomware aanvallen, waarbij gegevens in een bedrijfsnetwerk worden versleuteld en pas weer worden vrijgegeven na het betalen van losgeld.

Bedrijven doen er verstandig aan om via de Emotet checker te controleren of hun inloggegevens zijn gestolen door de malware. Indien ze besmet zijn of direct een waarschuwing hebben gekregen van de politie, zullen zij hun netwerk zorgvuldig moeten controleren. Een goed uitgangspunt is om de firewall-logs, indien nodig met externe ondersteuning, te evalueren. Voer daarnaast een extra in-memory scan uit met een Endpoint beveiligingsoplossing. Dit biedt de meeste kans om verborgen infecties op te sporen.

Eddy Willems

Onze analyse laat zien dat de takedown van Emotet een groot succes is tegen de georganiseerde misdaad. Bovendien kan de malware zich razendsnel verspreiden omdat het vaak adresboeken van slachtoffers inzet. Hierdoor dwalen er nog veel verborgen samples rond, waardoor organisaties waakzaam moeten blijven. Iedereen met een verborgen infectie op het netwerk loopt nog steeds risico. Zeker in de huidige economische situatie kunnen organisaties zich een ransomwareaanval niet veroorloven.

Eddy Willems

Security evangelist bij G DATA CyberDefense

Media:

Nieuws uit 12. februari 2021