Wat is eigenlijk een
zombie-pc?

G DATA Guidebook

Zombies! Waar denkt u dan aan? Aan levende doden die 's nachts over begraafplaatsen kruipen? De apocalyptische stemming van "The Walking Dead"? Wat alle zombies op de TV gemeen hebben is dat ze maar aan één ding kunnen denken - menselijk vlees. De kijkers volgen de massa's onderdanige ondoden op hun televisiescherm en voelen zich veilig thuis op de bank - terwijl digitale zombies vrij rondzwerven op het internet en op afstand bestuurde aanvallen uitvoeren. We laten zien wat zombies uit films en televisie gemeen hebben met cyberzombies.

Hoe wordt mijn computer een zombie-pc?

Ook al voeden cyberzombies zich niet met een verplicht hersenendieet, ze zijn nog steeds gevaarlijk. Een zombie-pc is een computer die handelingen op afstand uitvoert, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Deze manipulatie kan het resultaat zijn van een drive-by download, waarbij de gebruiker onbewust malware downloadt. Als er op deze manier een achterdeur op de computer komt, kunnen criminelen deze gebruiken om in het systeem te infiltreren en de pc op afstand te bedienen. Vanwege de griezelige parallellen tussen de ondoden in Hollywood-films die geen eigen wil hebben en op afstand bestuurde computers, noemen beveiligingsexperts deze geïnfecteerde pc's ook wel "zombies".

Zombie-pc's? Is dat niet een bot?

Een zombie-pc wordt ook wel een bot genoemd - en een collectie van individuele bots is een botnet. Het netwerk van gekaapte computers kan enorme dimensies krijgen - er zitten wel duizenden of soms zelfs miljoenen zombie-pc's in een netwerk. BredoLab, één van de grootste botnets, bevatte meer dan 30 miljoen apparaten.

En wat doen deze botnets?

De zogenaamde botmaster is, metaforisch gezien, de poppenspeler die aan de touwtjes van de pc-poppen trekt. Hij bestuurt individuele zombies vanaf zijn computer en vertelt ze wat ze moeten doen. Sommige zijn geprogrammeerd om grote hoeveelheden spam te versturen. Andere bots bespioneren de gebruikers en worden "sniffers". Zij sturen de door hen bespioneerde data, creditcardgegevens of wachtwoorden naar een door de botmaster opgegeven doel. De gegevens worden te koop aangeboden op de zwarte internetmarkt - of rechtstreeks gebruikt om de bankrekeningen van slachtoffers te plunderen. Een Braziliaanse bende wist op deze manier bijna vijf miljoen dollar van andermans rekeningen te halen. Maar het bespioneren van gegevens is slechts één manier waarop een botnet wordt gebruikt. Criminelen gebruiken zombies voor tal van verschillende activiteiten, bijvoorbeeld DDoS-aanvallen die servers of computers opzettelijk overbelasten. Dergelijke botaanvallen worden als dienst aangeboden in criminele ondergrondse fora.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn pc een zombie-pc wordt?

Volgens schattingen maakt ongeveer 10% van de pc's in Nederland deel uit van een botnet. Om te vookomen dat dit met uw pc gebeurt, is het verstandig om gebruik te maken van een betrouwbare beveiligingsoplossing.

  • Virusscanner & Exploit Protection: een virusscanner kan veel van de gevaarlijke bestanden herkennen die bijvoorbeeld via drive-by-downloads worden gedownload. Exploit Protection en een phishingfilter beschermen tegen gevaarlijke websites.

  • Gespecialiseerde software: kan bots van uw pc verwijderen.

Hierdoor wordt uw digitale zombie-pc weer getransformeerd in een gewone pc.

Meer informatie en bronnen