Misschien heeft u wel eens een bericht als dit ontvangen: "Mark Zuckerberg geeft zijn geld weg." "U kunt deze berichtendienst in de toekomst alleen gratis blijven gebruiken als u dit bericht doorstuurt." Dit zijn allemaal hoaxes – digitale kettingbrieven, meestal met een sensatiegerichte inhoud die regelrechte onzin is. Hier kunt u lezen hoe gevaarlijk hoaxes kunnen zijn en wat u ertegen kunt doen.
...heeft wel eens een hoax op internet gezien.
...heeft nog nooit een hoax op internet gezien.
…vindt dat er nieuwe wetgeving nodig is die Facebook en andere platformen verplicht om sneller te handelen om hoaxes te verwijderen.
Bron: forsa. Online onderzoek
Hoaxes kunnen over een gevarieerd aantal onderwerpen gaan - waarschuwingen over computervirussen, zogenaamde gezondheidsrisico's, horrorverhalen, complottherorieën, oproepen tot donaties voor ernstig zieken en nog veel meer. Al deze verhalen zijn bedoeld om spectaculair te zijn, maar ze zijn niet gebaseerd op feiten - ze worden alleen maar gebruikt als aas.
In sommige gevallen is het moeilijk om hoaxes direct te herkennen, dus een klein zoekopdrachtje op internet kan handig zijn. In andere gevallen is het gemakkelijk om de nepberichten te doorzien. Ze beschrijven vaak iets wat niet mogelijk is.
Hoaxes kunnen choquerend zijn – en ze verspreiden zich als een digitaal vuurtje. Geschokt en gedeeld: hoaxes verspreiden zich bliksemsnel via sociale media.
De hoax zelf is onschuldig. U kunt het beste gewoon de woorden van advies en aanbevelingen negeren. In sommige waarschuwingen over digitale malware wordt de ontvanger bijvoorbeeld aangeraden bepaalde systeembestanden van zijn computer te verwijderen. Dit zou beschermen tegen de gevolgen. Dit kan echter het tegenovergestelde effect hebben: door belangrijke bestanden te verwijderen, kunnen beveiligingslekken in hun systeem worden gecreëerd of de pc compleet onbruikbaar worden gemaakt.
Er kan ook een poging achter de hoaxberichten zitten om creditcardgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden te bemachtigen. Daarom is het onverstandig om persoonlijke gegevens in een antwoord te geven. Links in het bericht kunnen beter niet worden aangeklikt, omdat er een phishing-website achter schuil kan gaan. Bestanden in e-mailbijlagen kunnen malware bevatten en moeten daarom niet worden geopend. Houd uw antivirussoftware permanent up-to-date, zodat malware in geval van een aanval direct kan worden gedetecteerd.
Geruchten zijn een andere vorm van bedrog en op een andere manier gevaarlijk. Ze worden vaak gebruikt om bedrijven of personen zwart te maken en bevatten lasterlijke informatie met weinig of geen feitelijke basis.
Hoaxen verspreiden zich snel op Facebook. Veel Facebook-gebruikers zijn goede verspreiders van dit soort nepberichten.
In veel gevallen halen de afzenders van hoaxes een grap uit en maken daarbij gebruik van de goedgelovigheid van de ontvangers.
De mensen die deze boodschappen doorgeven gaan ervan uit dat ze hun mede-gebruikers een plezier doen. Maar door vrienden en familie te waarschuwen voor vermeende risico's en gevaren, irriteren ze hen alleen maar.
Laat de berichten u niet van slag brengen. De afzenders van hoaxes verspreiden bewust valse informatie.
Controleer elk e-mailbericht en post op sociale netwerken voordat u op "Doorsturen", "Vind ik leuk" of "Delen" klikt. Is de boodschap die het bevat wel waar? Waarschuw degenen die je zo'n bericht hebben gestuurd over het ontbrekende waarheidsgehalte van de inhoud. Op die manier kunnen geruchten en valse berichten niet meer via internet worden verspreid.