BETERE BEVEILIGING VAN PATIËNT

GEGEVENS BIJ BELGISCHE APOTHEKEN FARMAD KIEST RESOLUUT VOOR G DATA ANTIVIRUS MET PATCH MANAGEMENT


 

 

 

 

KLANT

 • Sector: Gezondheidszorg-IT
 • Land: België
 • Grootte: circa 5000 pc’s
 • Netwerk: 1400 apotheeknetwerken op basis van Windows

UITDAGINGEN

 • Er zijn steeds meer digitale patiëntgegevens voorhanden, die beter beschermd moeten worden tegen datalekken
 • De oude oplossing liet te veel malware door, waardoor er veel werk was voor Farmad om de schade te herstellen
 • De oude oplossing was niet eenvoudig vanop afstand te beheren

 

ONZE OPLOSSING

 • Centraal beheer
 • Patch Management
 • Duidelijke rapportage

VOORDELEN

 • Eenvoudiger en efficiënter beheer van de netwerken levert kostenbesparing op
 • Minder beveiligingslekken in netwerken door Patch Management, dus patiëntgegevens zijn veiliger
 • Minder malware op de netwerken, dus minder capaciteit nodig voor het oplossen van problemen
 • Goed overzicht van de beveiligingsstatus van de netwerken door gedreven rapportage

PATCH MANAGEMENT BIEDT EEN GOED OVERZICHT VAN DE PATCHES VAN DE 1500 MEEST GEBRUIKTE ZAKELIJKE APPLICATIES. OMDAT DE PATCHES ALTIJD UITVOERIG ZIJN GETEST, KUNNEN WIJ DEZE ZONDER ZORGEN NAAR DE PC’S VAN ONZE KLANTEN UITROLLEN.

Lesley Spiessens, Resource Owner van Farmad

Apotheken zijn tegenwoordig sterk geautomatiseerd. Niet alleen is het voorraadbeheer en alle informatie over medicijnen digitaal beschikbaar, ook gegevens over patiënten en de medicijnen die zij gebruiken staan in de computer. Al met al beschikken apotheken over zeer veel privacygevoelige digitale gegevens. Het is dan ook van essentieel belang voor de privacy van de patiënten, dat de systemen goed tegen malware worden beschermd. Farmad, de marktleidende automatiseerder van Vlaamse apotheken, zet hiertoe tegenwoordig G DATA Antivirus Business in.

ONE-STOP IT-SERVICEBEDRIJF

Farmad NV is een one-stop IT-servicebedrijf voor de apotheek en de apotheker. Dit betekent dat het bedrijf enerzijds de hardware- infrastructuur in de apotheek adviseert, plaatst en onderhoudt. Anderzijds betekent dit, dat het bedrijf software levert, onderhoudt en up-to-date houdt, om de dagelijkse werking in de apotheek geautomatiseerd te ondersteunen. Op dit moment verzorgt Farmad de IT voor 1400 Belgische apothekers.

HAPERENDE BEVEILIGINGSSOFTWARE

Lesley Spiessens, Resource Owner van Farmad, is zich er al lange tijd van bewust dat het erg belangrijk is om zijn klanten malwarebeveiliging te bieden. Farmad heeft dat in het verleden gedaan met beveiligingssoftware van een groot, internationaal merk. Men kreeg echter steeds meer problemen met deze software. Het beheer was niet gemakkelijk en de software liet regelmatig malware door, waar de medewerkers van Farmad vervolgens de handen aan vol hadden. Er werd dus besloten dat er moest worden uitgekeken naar een andere oplossing.

GOEDE PRIJS/ KWALITEITVERHOUDING

Farmad sprak over de problemen met de toenmalige antimalware- software met zijn vaste distributeur. Deze wees Farmad op G DATA. De prijs/kwaliteitverhouding leek op het eerste gezicht goed. Na uitvoerige tests werd duidelijk dat de detectiegraad van G DATA duidelijk hoger was dan die van voormalige leverancier. De centrale management console maakte het veel gemakkelijker om de systemen van alle klanten te beheren. “De gemiddelde klant beschikt over 3 à 4 pc’s die wij voor hen beheren. Dat zijn dus een kleine 5000 pc’s. Dan is het erg prettig om een goede centrale management te hebben,” legt Lesley Spiessens uit. “Bovendien biedt G DATA gedreven reporting, waarmee wij direct een goed overzicht hebben van de beveiligingsstatus van alle pc’s van onze klanten.”

PATCH MANAGEMENT

De extra module Patch Management bleek van grote waarde: “Met deze module hebben wij een goed overzicht van de updates en patches van de 1500 meest gebruikte zakelijke applicaties die moeten worden uitgevoerd op alle pc’s. Omdat de patches altijd uitvoerig zijn getest, kunnen wij deze zonder zorgen naar de pc’s van onze klanten uitrollen,” aldus Spiessens.

BETROKKEN SUPPORT-AFDELING

De keuze viel al snel definitief voor G DATA. Tot op heden zijn de ervaringen zeer positief: “Zoals te verwachten valt, treden er zo nu en dan kleine haperingen op bij het overzetten van onze klanten op G DATA. Wij ervaren het als zeer positief dat de support-afdeling van G DATA zo betrokken en efficiënt is. Iedere vraag wordt direct opgepakt en pas afgesloten als het probleem volledig is opgelost,” vertelt Spiessens.

EERSTE EFFECTEN

Farmad merkt duidelijke voordelen. Zo ontvangt men veel minder support calls over doorgebroken virussen. De installatie van de software gaat heel gemakkelijk, wat de technische mensen veel tijd scheelt. Bovendien hanteert G DATA ook nog eens aantrekkelijkere prijzen dan de voorgaande leveranciers.

BETROUWBARE BEVEILIGING ALS USP

Farmad positioneert zich sinds de samenwerking met G DATA als de automatiseerder die apotheken het best tegen malware beschermt. “Van alle automatiseerders voor apotheken in België zijn wij de enige die G DATA levert. Wij zijn daarmee, naar onze mening, de partij die de beste beveiliging biedt binnen zijn automatiseringspakket.” aldus Lesley Spiessens.